HBO Organisatiepsychologie

HBO Organisatiepsychologie

Hoe kan een werknemer optimaal presteren? Hoe kunnen werkgevers het ziekteverzuim binnen de organisatie verlagen? Of waarom kan de ene werknemer wel onder druk presteren en de andere werknemer niet? Op dit soort vragen krijg je tijdens de opleiding Organisatiepsychologie een antwoord. Je gaat kijken naar gedragsinvloeden en vooral hoe mensen andere mensen kunnen beïnvloeden. Ook leer je hoe iemand het best tot zijn recht komt in een werkomgeving. Onderwerpen als psychologie, motiveren, werkethiek en menselijke eigenschappen spelen een rol binnen deze opleiding, die overwegend gericht is op werkenden binnen een hrm gerelateerde functie.

Doelgroep

Voor deze opleiding is het belangrijk dat je affiniteit hebt voor organisatiepsychologie of te maken hebt met werving en selectie, ziekteverzuim of re-integreren. Werk jij bijvoorbeeld nu als arbeidspsycholoog, arbo-adviseur, hrm-medewerker of loopbaanprofessional en heb je de behoefte om een stapje hogerop te doen? Dan is de opleiding Organisatiepsychologie het overwegen waard.

Locaties Organisatiepsychologie

Er zijn niet veel hogescholen die hbo Organisatiepsychologie aanbieden. Op dit moment kun je de opleiding alleen bij Hogeschool NCOI vinden. Daar kun je kiezen voor meerdere studievarianten. Zo bestaat er een variant waarbij je kun je 's avonds studeren in combinatie met een wekelijkse bijeenkomst van 3 uur. Daarnaast is er een dagopleiding. Je krijgt dan om de week 2 bijeenkomsten op 1 dag. De opleiding Organisatiepsychologie bestaat er ook in een online variant, maar niet in een voltijd-vorm.


Wat is de inhoud van Organisatiepsychologie?

De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. In fase 1 leg je een stevige basis voor de rest van de opleiding. Niet alleen leer je over psychologie, maar ook krijg je les over persoonlijkheid, communiceren en oplossingsgericht werken. Sommige stof kun je al meteen toepassen in de praktijk. Vanaf fase 2 ga je de diepte in. Dit doe je o.a. met het kiezen van een richting. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor coaching, maar ook voor opleidingskunde, recruiting, personeelsmanagement of verandermanagement. Welke richting je ook kiest, sowieso krijg je vakken op gebied van adviseren, luisteren, beïnvloedingsstrategie en conflicten binnen een organisatie. Binnen fase 3 komen vooral actuele maatschappelijke thema's langs. Je sluit de opleiding Organisatiepsychologie af met de afstudeerfase. Je voegt alles uit de gehele opleiding samen in een portfolio en na het succesvol afronden van praktische afstudeeropdracht ben je geslaagd.

Toelatingseisen Organisatiepsychologie

Voor deze opleiding heb je minimaal een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) nodig. Maar ook als je niet over een van deze diploma's beschikt ben je mogelijk toelaatbaar. Je kunt namelijk ook instromen middels een 21+ toelatingstoets, waarmee jouw vaardigheden worden getoetst. Vraag de hogeschool naar de mogelijkheden. Werkervaring is een pre om met deze hbo opleiding te beginnen.

Meer over deeltijd

Op de hogescholen kun je van Organisatiepsychologie alleen een deeltijd- of een duale opleiding vinden. Kijk voor meer informatie over Organisatiepsychologie deeltijd op de site Deeltijd-opleidingen.nl.

Masteropleiding

Het complexe verzorgingsstelsel vraagt om goede zorgverleners. Met een Master in Social work kun jij een stap hogerop doen. En met een Master Psychologie kun jij je verder verdiepen in het bestuderen, begrijpen en beïnvloeden van menselijk gedrag.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding Organisatiepsychologie



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

← Terug naar Gedrag en Maatschappij

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 30013
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 ntb
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Arts
Internationale naam -
In deeltijd of duaal ja

Organisatiepsychologie laat alle havo profielen toe, met elk profiel kun je dus beginnen met deze opleiding. Kom je van het vwo, dan gelden dezelfde toelatingseisen. Voor mbo'ers (niveau 4) zijn er ook geen extra toelatingseisen. Beschik je niet over een diploma waarmee je in beginsel toelaatbaar bent? Informeer dan naar de 21+ toets. Met deze test kun je als je 21 jaar of ouder bent misschien toch worden toegelaten. Voor het examen dien jij op havo-niveau Nederlands en Engels te beheersen. Daarnaast krijg je één of twee vaktoetsen, zoals: maatschappijwetenschappen.

Cultuur & Maatschappijja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Bij enkele hbo opleidingen krijg je te maken met een numerus fixus. Zo'n opleiding laat een beperkte groep studenten toe. Aan de hand van een selectie wordt bepaald wie met de studie mag beginnen. Voor een numerus fixusopleiding moet jij je voor 15 januari aanmelden. Gelukkig heeft de opleiding Organisatiepsychologie geen numerus fixus, omdat het een particuliere hbo opleiding betreft. Kijk hier voor een overzicht van alle numerus fixus opleidingen hbo.

Wellicht heb je recht op studiefinanciering als je kiest voor Organisatiepsychologie. Je dient dan wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet de opleiding worden gegeven in een voltijdse of een duale variant en moet je voor het aanvragen jonger zijn dan 30 jaar. Je kunt dan o.a. een basisbeurs ontvangen en een lening tegen zeer gunstige voorwaarden. Deze lening is voor een particuliere opleiding hoger. Ook mag je (meestal) 4 jaar lang gratis met de trein, tram of bus reizen. Vraag bij DUO na of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.