HBO Docent en Kennismanager Groene Sector

HBO Docent en Kennismanager Groene Sector

Ben jij enthousiast over de natuur of over gewassen als groente en fruit? Vind jij decoreren met bloemen en planten geweldig? Of wil jij meer weten over het inrichten en ontwerpen van tuinen en parken? En vind je het boeiend om kennis over de natuur, bloemen of gewassen over te brengen op anderen? Dan is de opleiding tot docent en kennismanager echt iets voor jou. Aeres Hogeschool biedt onder de paraplu Docent en Kennismanager Groene Sector (voorheen Educatie en Kennismanagement Groene Sector) verschillende opleidingen aan: Tuin- en Akkerbouw, Recreatie- en Gezelschapsdieren, Veehouderij, Bloemsierkunst, Agrotechniek, Paardensector, Voeding en Communicatie, Natuur en Communicatie en Tuin en Landschap. Je studeert in voltijd of deeltijd en krijgt les in Wageningen. Ook kun je daar een kopopleiding volgen.

De groene docentenopleidingen

Deze lerarenopleiding is opgesplitst in verschillende groene opleidingen. Meteen aan het begin van de opleiding kies je voor een specialiteit.

  • Docent en kennismanager Agrotechniek: hier leer je veel over de technische kant van de agrarische sector.
  • Docent en kennismanager Bloemsierkunst: na deze opleiding weet je alles over het decoreren van bloemen en planten. Je krijgt les over kleuren, vormen, natuurlijke materialen en beleving.
  • Docent en kennismanager Natuur en Communicatie: hier ga jij je verdiepen in de relatie tussen mensen en hun leefomgeving.
  • Docent en kennismanager Paardensector: hoe train je paarden en welke voeding hebben ze nodig voor een hippisch evenement?
  • Docent en kennismanager Recreatie- en Gezelschapsdieren: hoe kun je het welzijn van recreatie- en gezelschapsdieren verbeteren?
  • Docent en kennismanager Tuin- en Akkerbouw: draag bij aan de duurzame balans tussen productie en de kwaliteit van produceren.
  • Docent en kennismanager Tuin en Landschap: hier staat het doceren van kennis over groen, vormgeving en beleving centraal.
  • Docent en kennismanager Veehouderij: hierna kun je lesgeven over beweiding, diergezondheid, voeding en bedrijfsmanagement.
  • Docent en kennismanager Voeding en Communicatie: tijdens deze docentenopleiding leer je over voeding en producten.

Wat leer je?

Tijdens deze studie leer je hoe je moet lesgeven, communiceren en presenteren. Je krijgt vakken als didactiek en pedagogiek. Afhankelijk van welke specialiteit je kiest, leer je veel over je toekomstige vakgebied. Studenten Bloemsierkunst leren bijvoorbeeld onder andere hoe bloemen en planten bijdragen aan sfeer en beleving. Kies je voor Natuur en Communicatie, dan leer je van alles over planten, bomen en dieren, maar ook over zaken als duurzaamheid en ecologisch denken. Bij de richting Tuin- en Akkerbouw komen onderwerpen aan bod als hoe gewassen groeien met vermeerderingstechnieken. En studenten Tuin en Landschap gaan zich onder meer bezighouden met hoe het groen in tuinen en parken kan bijdragen aan een goede leefomgeving. Je zit niet alleen in de schoolbanken: je loopt twee tot drie dagen per week stage.

Specialisaties en minors van deze groene lerarenopleiding

Je specialiseert je als toekomstig docent en kennismanager door te kiezen voor een van de negen specialiteiten. Daarbinnen zijn er ook mogelijkheden om je te verdiepen.

Pas jij bij een van deze groene hbo-studies?

Ben jij creatief en heb je interesse in hoe mensen leren en communiceren? Lijkt het je boeiend om anderen op te leiden, te adviseren en te inspireren? Dan ben jij de juiste persoon voor een studie op het gebied van Docent en Kennismanager Groene Sector.

Waar ga je werken na deze hbo-opleiding?

Na de vierjarige bacheloropleiding Docent en Kennismanager Groene Sector kun je aan de slag als docent op een vmbo-, mbo- of hbo-school. Maar je kunt ook solliciteren naar een baan bij een maatschappelijke of educatieve organisatie, in het bedrijfsleven of bij de overheid. Je moet dan denken aan functies als redacteur bij een vakblad, freelance bloemist, educatie- of communicatiespecialist, adviseur gewasbescherming, kwaliteitsmanager bij een groente- en fruitveiling, bedrijfstrainer voor groenbedrijven of adviseur bij een projectontwikkelaar.

Werken en doorleren

Deze docentenopleiding kun je ook in deeltijd volgen. Zo kun je blijven werken naast je studie of een gezin onderhouden. Voor meer informatie kun je kijken bij hbo Docent en Kennismanager Groene Sector deeltijd. Heb jij het diploma behaald van deze docentenopleiding? Bekijk dan de mogelijkheden voor het volgen van een lerarenmaster.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bachelor HBO Docent en Kennismanager Groene Sector



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

← Terug naar Onderwijs en Opvoeding

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34899
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Education
Internationale naam Teacher and Knowledge Manager in the Land Based Sector
In deeltijd of duaal ja

Is jouw keuze gevallen op deze groene bacheloropleiding? Dan heb je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) nodig. De hogeschool stelt geen eisen aan het profiel.

Cultuur & Maatschappijja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Als een opleiding een numerus fixus heeft, dan mag een beperkte groep met de opleiding starten. Een selectie bepaalt wie met de lerarenopleiding mag beginnen. Als student moet jij je voor 15 januari aanmelden. De docentenopleiding kennismanager groene sector heeft geen numerus fixus. Wil je met deze opleiding beginnen? Dan dien jij je voor 1 mei aan te melden.

Wanneer jij kiest voor de hbo opleiding Docent en Kennismanager Groene Sector, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Voldoe jij aan de voorwaarden?