HBO Lerarenopleiding Maatschappijleer

Opleiding tot leraar vo 2de graad Maatschappijleer

Heb je veel interesse voor sociologische en politicologische onderwerpen en maatschappelijke ontwikkelingen? Wil je jongeren leren nadenken en discussiëren over de wereld om hen heen? Dat kan na de hbo-opleiding Leraar 2e graad Maatschappijleer. Verschillende hogescholen bieden deze lerarenopleiding aan. Je hebt de keuze uit voltijd of in deeltijd studeren.


De inhoud van de lerarenopleiding Maatschappijleer

Tijdens deze opleiding tot tweedegraads docent kom je veel te weten over onderwerpen als politiek, criminaliteit, sociologie, internationale betrekkingen en massacommunicatie. Om straks je eigen klas te kunnen runnen, leer je ook hoe je goede lessen ontwerpt en geeft. Daarom volg je ook vakken op dat gebied, bijvoorbeeld onderwijskunde en vakdidactiek Verder ontwikkel je vaardigheden als samenwerken, organiseren, communiceren en reflecteren.

Specialisaties en minors

Het grootste deel van het studieprogramma van deze hbo-opleiding ligt vast, alleen de minors kies je zelf. Minors zijn keuzevakken om je te verdiepen of verbreden in je vakgebied of in het werk van een docent. Bij de lerarenopleiding Maatschappijleer past een minor die je leert hoe je ICT en moderne media inzet tijdens lessen. Of een minor waar het ontwerpen van digitaal educatief materiaal centraal staat. Of misschien kies je liever een minor waarin je je coachingsvaardigheden verder ontwikkelt. Aan het eind van je studie kies je de afstudeerrichting beroepsonderwijs (vmbo en mbo) of algemeen vormend onderwijs (onderbouw havo en vwo).

Past de lerarenopleiding Maatschappijleer bij jou?

Analyseer jij graag maatschappelijke vraagstukken en ben je geïnteresseerd in politieke onderwerpen? Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren? Als je dan ook nog creatief, sociaal en flexibel bent, ben jij klaar voor een carrière als docent maatschappijleer.

Solliciteren na hbo Leraar 2e graad Maatschappijleer

Met het diploma van deze lerarenopleiding op zak, kan je verschillende kanten op. Je kan het vak maatschappijleer geven aan leerlingen in de onderbouw van de havo of het vwo of het vak maatschappijkunde aan bovenbouwklassen van het vmbo. Op mbo-scholen kan je aan de slag als docent burgerschap.

Leren en werken

De opleiding leraar Maatschappijleer bestaat ook in deeltijd. Je kunt dus naast de opleiding (blijven) werken. Hier kun je de maatschappelijke lerarenopleidingen in deeltijd vinden. Heb je een diploma in je zak van deze lerarenopleiding denk dan zeker na of je nog een lerarenmaster gaat doen.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Docentenopleiding Maatschappijleer



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

miranda
Dag, Graag meer info over de opleiding leraar mens en maatschappij in deeltijd.

← Terug naar Onderwijs en Opvoeding

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 35411
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Education
Internationale naam Teacher Education in Social Studies
In deeltijd of duaal ja

Om te kunnen starten met deze hbo-opleiding, heb je een vwo-, havo- of mbo-diploma op niveau 4 nodig. De hogescholen stellen verder geen eisen aan het profiel of vakkenpakket. Wil je deze lerarenopleiding graag doen, maar heb je geen van de gevraagde diploma's? Als je minimaal 21 jaar bent, kan je een speciale toelatingstoets maken. Deze test onder meer je capaciteiten. Als je de toelatingstoets goed maakt, word je in principe toegelaten tot deze tweedegraads lerarenopleiding.

Cultuur & Maatschappijja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Als een opleiding een numerus fixus heeft ingesteld, dan laten zij maar een beperkt aantal studenten toe. De lerarenopleiding Maatschappijleer heeft geen numerus fixus. Heb je interesse in deze publieke lerarenopleiding, dan dien jij je voor 1 mei aan te melden.

Kies jij voor een Maatschappijleer lerarenopleiding (2de graad), dan heb je misschien recht op studiefinanciering. Bekijk de voorwaarden.