HBO Bestuurskunde

HBO Bestuurskunde

Wil jij werken in een beleidsfunctie bij de overheid of een organisatie op het snijvlak van overheid en bedrijfsleven? Heb jij interesse in vraagstukken over milieu, veiligheid, onderwijs, sport en werkgelegenheid? Dan is Bestuurskunde studeren aan de NCOI echt iets voor jou.

Particuliere hogeschool

De NCOI is een particuliere hogeschool. Daarom is het collegegeld hoger dan bij reguliere hogescholen. Wel kun je mogelijk via het 'levenlanglerenkrediet' van de overheid een deel van de kosten van deze bacheloropleiding vergoed krijgen. Je kunt lessen volgen op verschillende locaties, waaronder Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Zwolle, Eindhoven, Groningen en Tilburg.


Waar kun je deze hbo opleiding vinden?

Wat je leert tijdens deze bachelorstudie

Tijdens de hbo-opleiding Bestuurskunde doe je veel vakkennis op over onder meer publieke dienstverlening, sociologie, politiek, bestuur, overheidsfinanciën, bestuursrecht en beleidsvorming. Maar even zo belangrijk zijn het leren van de praktische vaardigheden die je nodig hebt als toekomstig bestuurskundige. Denk hierbij aan bestuurlijk adviseren, effectief communiceren en beïnvloeden, en projectmanagementvaardigheden. Ook moet je veel praktijkopdrachten doen. Heb je al een baan die aansluit op deze opleiding? Dan maak je deze opdrachten op je werk. Anders loop je stage om zo wat je leert meteen in de praktijk te brengen.

Specialisaties van hbo Bestuurskunde

Naast de verplichte vakken kies je ook een aantal keuzevakken, die aansluiten bij je interesses en het gebied waarin je werkt of wilt werken. Voorbeelden van deze keuzevakken zijn: bedrijfspsychologie, coaching, inkoopmanagement, leveranciersmanagement, facilitair management, business IT en digitale transformatie. Met je portfolio en afstudeeropdracht specialiseer je je verder op een bepaald gebied van bestuurskunde.

Waar ga jij werken na hbo Bestuurskunde?

Als afgestudeerd bestuurskundige weet je precies hoe overheids- en maatschappelijke organisaties functioneren. Je houdt je bezig met actuele maatschappelijke vraagstukken vanuit een juridische, politieke en sociale invalshoek. Het gaat dan om maatschappelijke thema's als het vluchtelingenvraagstuk, de energietransitie, Europese samenwerking en burgerparticipatie. Met het diploma van deze bacheloropleiding op zak kun je solliciteren op functies als beleidsmedewerker, organisatieadviseur, manager of projectleider.

Is deze hbo-studie de juiste studiekeuze voor jou?

Voor deze opleiding moet je naast interesse in bestuurskunde ook belangstelling hebben voor actuele maatschappelijke vraagstukken. Als je daarnaast ook een echte bruggenbouwer bent, is Bestuurskunde heel geschikt voor jou.

Studeer jij liever in deeltijd?

Wanneer jij de opleiding met een gezin of je werk wilt combineren, dan kan dat ook. Kijk hier voor meer informatie over hbo Bestuurskunde in deeltijd.

Overstappen naar de universiteit

Heb je alleen een propedeuse behaald van hbo Bestuurskunde? Dan kun je overstappen naar een universitaire opleiding Bestuurskunde.



Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding HBO Bestuurskunde



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

← Terug naar Recht en Bestuur

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 34408
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2025-2026 € 2.601,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Arts
Internationale naam -
In deeltijd of duaal ja
Studeer Commerciële Economie – Innovation

Studeer Commerciële Economie – Innovation: dé hbo-opleiding op het gebied van innovatie!

Ben jij altijd bezig te vernieuwen? Heb je een brede blik en ben je ondernemend en creatief? Bij Innovation leer je hoe je nieuwe ideeën realiseert en op de markt zet. Zo zorg je voor de toekomstbestendigheid van bedrijven en organisaties. Kom naar de HAN Open Dag in Nijmegen of in Arnhem!

Als je deze bacheloropleiding wilt gaan doen, heb je een havo- of vwo-diploma nodig. De hogeschool stelt voor Bestuurskunde geen eisen aan het profiel. Heb je een mbo-diploma op niveau 4? Ook dat is voldoende vooropleiding voor deze hbo-studie. Heb je geen van de gevraagde diploma's? Als je 21 jaar of ouder bent, kun je een toelatingstest doen.

Cultuur & Maatschappijja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Bij enkele hbo opleidingen krijg je te maken met een numerus fixus. Zo'n opleiding laat een beperkte groep studenten toe. Aan de hand van een selectie wordt bepaald wie met de studie mag beginnen. Gelukkig heeft de opleiding Bestuurskunde geen numerus fixus. Hier kun je alles vinden over numerus fixus opleidingen op het hbo.

Misschien heb je recht op studiefinanciering als je besluit om hbo Bestuurskunde te gaan doen. Je dient dan wel te voldoen aan een paar voorwaarden om in aanmerking te komen voor studiefinanciering.