HBO Maritieme Techniek / Scheepsbouwkunde

HBO Maritieme Techniek / Scheepsbouwkunde

Wil jij werken op het gebied van maritieme techniek? Om samen met een team een schip zo optimaal mogelijk te ontwerpen en te laten bouwen? Of ben je klaar voor een volgende stap in je carrière in de scheepsbouwkunde? Dan is de hbo-opleiding Maritieme Techniek / Scheepsbouwkunde aan de Maritime & Logistics University of applied sciences ideaal voor jou. De hogeschool biedt deze bachelorstudie alleen aan als deeltijdopleiding.

Past deze hbo-studie bij jou?

Wil jij je verder ontwikkelen op het gebied van maritieme techniek en scheepsbouwkunde? En wil jij studeren combineren met werken? Dan is deze bacheloropleiding zeker geschikt voor jou.

Wat je leert tijdens deze bacheloropleiding voor de scheepsbouwkunde

Natuurlijk leer je alles wat je moet weten over schepen: van het ontwerpen tot het bouwen van een schip. Daar horen onderwerpen bij als hydromechanica, maritieme werktuigkunde en scheepsconstructie. Verder krijg je les in exacte vakken, bijvoorbeeld wiskunde en mechanica. Ook besteed je tijd aan het ontwikkelen van vaardigheden die zijn gericht op je carrière als (toekomstig) ingenieur. Het gaat om vaardigheden op het gebied van onder meer communicatie, onderzoek en management. Die kunnen je helpen bij je functioneren als ingenieur.

Specialiseren binnen Maritieme Techniek / Scheepsbouwkunde

Deze hbo-opleiding is geschikt voor zowel mensen die willen werken in de scheepsbouw als mensen die dat al doen. Daarom heeft de hogeschool gekozen voor een flexibele opbouw van het programma. Je leert wat voor jouw specifieke (toekomstige) carrière nodig is. In het laatste jaar kies je een specialisatievak waarmee je je kunt verdiepen of verbreden.

Aan de slag na deze maritieme hbo-opleiding

Na deze opleiding mag je je maritiem technisch ingenieur noemen. Zo vergroot je je kansen op een carrière in de internationale maritieme sector van scheeps- en jachtbouw, offshore en dredging. Je gaat je onder meer bezighouden met het berekenen en optimaliseren van het gedrag van een schip in het water. Ook het berekenen en optimaliseren van de sterkte van verschillende soorten schepen en drijvende offshore-constructies behoort tot je taken als scheepsbouwkundige. Je doet dat bijvoorbeeld in een functie als engineer of technisch manager.

Andere opleidingen

Twijfel je tussen het hbo en de universiteit? Je kunt Maritieme Techniek een beetje vergelijken met Werktuigbouwkunde. Universitaire opleidingen zijn minder beroepsgericht, het tempo ligt veel hoger en je werkt minder in groepen. Dat moet je liggen. Combineer jij graag de maritieme opleiding met een baan of een gezin? Overweeg dan zeker Maritieme Techniek / Scheepsbouwkunde in deeltijd.



Studeer bij Defensie en haal je bachelor

Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding HBO Maritieme Techniek / Scheepsbouwkunde



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Clarinde
Waar kun je deze opleiding volgen?

Timothy
Ik wil verder. Ik wil niet de mbo jongen blijven.

Florian
Kan je met deze opleiding ook direct de jachtbouw architectuur ingaan? Er staat namelijk niet echt iets specefieks over scheepsbouw architectuur.

Tibbe
Wanneer is de open dag voor deze studie?

← Terug naar Techniek

Studieniveau hbo bachelor
Isat-code 30032
Duur opleiding 4 jaar
Numerus-fixus opleiding nee
Collegegeld 2024-2025 € 2.530,- (publieke hogeschool, voltijd)
ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Titel na opleiding Bachelor of Science
Internationale naam Maritime Engineering/ Naval Architecture
In deeltijd of duaal ja

Om toegelaten te worden tot deze hbo-opleiding, moet je in ieder geval een havo- of vwo-diploma hebben met wiskunde en natuurkunde. Een mbo-diploma op niveau 4 is ook voldoende vooropleiding. Wil je graag hbo Maritieme Techniek / Scheepsbouwkunde doen, maar heb je geen van de gevraagde diploma's? Als je 21 jaar of ouder bent, kun je een toelatingstest doen. Verder moet je tijdens de opleiding relevante werkervaring binnen de maritieme sector opdoen. Dat doe je op een geschikte werkplek.

Cultuur & Maatschappijmet wiskunde en natuurkunde
Economie & Maatschappijmet natuurkunde
Natuur & Gezondheidmet natuurkunde
Natuur & Techniekja

Sommige publieke hbo opleidingen kennen een numerus fixus. Zij laten maar een beperkt aantal studenten toe middels een selectie. Maritieme Techniek / Scheepsbouwkunde heeft geen numerus fixus. Lees hier alles over de numerus fixus op het hbo.

Wanneer jij kiest voor een technische hbo opleiding in de scheepsbouwkunde, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Wel dien jij te voldoen aan een paar voorwaarden om in aanmerking te komen.