HBO Hartfunctielaborant

HBO Hartfunctielaborant

Lijkt het je geweldig om onderzoek te doen naar het functioneren van het hart? En om cardiologen te ondersteunen bij behandelingen en operaties? Volg dan de opleiding tot hartfunctielaborant bij LOI. Tijdens deze driejarige bacheloropleiding combineer je leren met werken als leerling-hartfunctielaborant bij een opleidingsbevoegd ziekenhuis. Op verschillende locaties in Nederland kun je lessen volgen en examens doen. Je kunt deze opleiding ook in een verkorte variant volgen.

Wat is het studieprogramma van hbo Hartfunctielaborant?

Deze opleiding is een perfecte combinatie tussen leren en vooral werken. Het is namelijk verplicht om te werken als leerling-hartfunctielaborant. Tijdens de theorielessen leer je meer over technische zaken, bijvoorbeeld over de werking van het hart, ergometrie, elektrocardiografie, ritmegeleidingsstoornissen en het registreren van ECG's. Maar ook de menselijke kant van werken als hartfunctielaborant komt aan de orde met vakken als werken in teamverband, beroepshouding, werkbegeleiding, patiëntenvoorlichting en sociale vaardigheden.

Welke specialisaties kun je kiezen tijdens de opleiding tot Hartfunctielaborant?

De hbo-opleiding hartfunctielaborant kent vier specialisaties. Ten eerste echocardiografie. Als je kiest voor deze specialisatie, weet je veel over de echocardiograaf, een apparaat dat geluidsgolven uitzendt. De tweede specialisatie is Holter-analyse: een holteranalist bestudeert ecg-registraties. Misschien ga jij je specialiseren in cardio-implantaten. Dan assisteer je de cardioloog voor, tijdens en na de implantatie van pacemakers. De vierde specialisatie van deze opleiding is hartkatheterisatie. Kies je voor deze specialisatie, dan kom je te werken in het team dat cardiologen assisteert bij invasief hartfunctieonderzoek.

Waar moet je goed in zijn tijdens deze opleiding?

Je moet het leuk vinden om in de gezondheidszorg te werken. Ook zelfstandig kunnen werken en goed kunnen omgaan met mensen zijn onmisbare eigenschappen voor dit werk. Tot slot is affiniteit met de technische kant van het werk ook nodig om de opleiding succesvol af te ronden.

Wat kan ik na de opleiding hbo Hartfunctielaborant doen?

Na de opleiding krijg je het getuigschrift Hartfunctielaborant en kun je zelfstandig aan de slag als hartfunctielaborant. Ook mag je Bachelor of Science (BSc) achter je naam zetten.

Kun je Hartfunctielaborant in deeltijd studeren?

Voor meer informatie over Hartfunctielaborant in deeltijd kun je ook kijken op Deeltijd-opleidingen.nl. Daar beschrijven we deze opleiding nog wat uitgebreider.



Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding Hartfunctielaborant



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Robin
waar kan ik meer informatie zoals opendagen en inschrijving voor deze opleiding vinden?

aleyna
Kan ik nog instromen in Sepmteber?

Rishi
Ik ben 16 en ga mijn examen VMBO TL doen, mag ik deze opleiding doen hartfunctie laborant?

← Terug naar Gezondheid

Wat is het studieniveau? hbo bachelor
Isat-code 34547
Hoelang duurt deze opleiding? 4 jaar
Is dit een numerus-fixus opleiding? nee
Wat is het collegegeld in 2025-2026? ntb
Aantal ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Welke titel krijg je na de opleiding? Bachelor of Science
Wat is de internationale naam? -
Is er een duale of deeltijdopleiding? alleen particulier

Wil jij hartfunctielaborant worden en deze bacheloropleiding gaan volgen? Dan moet je een diploma op vwo-, havo- of mbo4-niveau hebben. Er worden geen eisen aan je profielkeuze gesteld. Ook een propedeusegetuigschrift van een hbo- of wo-opleiding is voldoende. Heb je niet een van deze diploma's of getuigschriften? Dan kun je een 21+ toelatingsexamen doen.

Cultuur & Maatschappijja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

De opleiding tot Hartfunctielaborant is op dit moment geen numerus fixusopleiding. Heb je interesse in deze opleiding, dan kan jij je nog tot 1 mei aanmelden bij een publieke hogeschool. Particuliere hogescholen die de opleiding tot Hartfunctielaborant aanbieden kennen deze regel niet. Publieke hogescholen kennen een numerus fixus voor behoorlijk wat zorg opleidingen. Er worden aan zo'n opleiding maar enkele studenten toegelaten. Middels een selectie met rangnummers wordt bepaald wie mag starten. Dit voorkomt bijvoorbeeld een overschot aan afgestudeerden die anders geen baan kunnen vinden.