HBO Medische Hulpverlening

HBO Medische Hulpverlening

Altijd al een gezonde spanning gevoeld wanneer je een ambulance voorbij zag rijden? Krijg je positieve kriebels van de 'buzz' op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis? Met de hbo-opleiding Medische Hulpverlening word je opgeleid tot medisch hulpverlener. Afhankelijk van de door jou gekozen specialisatie krijg je een baan bij de ambulancedienst, in de operatiekamer of op de eerste hulp.

Ben jij geschikt voor Medische Hulpverlening?

Medische Hulpverlening iets voor jou? Als je 'ja' kunt zeggen op de vragen: sta je stevig in je schoenen, kun je tegen stressvolle situaties, functioneer je graag in een team wil je de juiste combinatie van hoofd en handen inzetten?


Waar kun je deze hbo opleiding vinden?

Welke vakken krijg je tijdens je Medische Hulpverlening?

In je propedeusejaar krijg je kennis aangereikt vanuit verschillende hoeken binnen de gezondheidszorg. Zowel algemene zaken als medische zaken, bijvoorbeeld anesthesie, acute hulpverlening en chirurgie. Daarnaast leer je communiceren en samenwerken, omdat dat heel belangrijke vaardigheden zijn. In het tweede jaar ga je je verder verdiepen in je kennis en vaardigheden. Ook kies je je specialisatie uit: operatieve zorg of anesthesiologische zorg. In het derde en vierde jaar ga je stage lopen, voer je een onderzoek uit en ga je afstuderen.

Wat zijn de toelatingseisen van Medische Hulpverlening?

Alle hogescholen die de opleiding Medische Hulpverlening aanbieden, hebben een numerus fixus. De opleiding stelt geen profieleisen, maar je moet wel een selectieprocedure doorlopen.

Wat kun je worden met hbo Medische Hulpverlening?

Met een bachelor diploma Medische Hulpverlening op zak, kun je operatieassistent worden, of ambulancemedewerker, eerstehulpmedewerker of anesthesiemedewerker. Een functie als medisch hulpverlener heeft nog geen wettelijke registratie in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Zonder zo'n registratie mag je alleen onder toezicht van een BIG-geregistreerde zorgverlener medische handelingen verrichten. De hogescholen die de opleiding Medische Hulpverlening aanbieden, zijn met het ministerie van VWS aan het onderhandelen om de registratie zo snel mogelijk te regelen.

Bestaat er een duale opleiding Medische Hulpverlening?

De opleiding Medische Hulpverlening is ook in een duale variant te volgen. Zo kun je tegelijk werken en een opleiding volgen. Lees hier alles over Medische Hulpverlening duaal. Andere interessante deeltijdopleidingen zijn Verpleegkunde en Management in de zorg.

Verder leren

Verder studeren na de MH-opleiding kan. Bekijk de mogelijkheden voor een master in verpleegkunde.



Plaats je opmerking over de

Bacheloropleiding Medische Hulpverlening



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op HBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Quineviere
Hebben jullie nog opendagen die ik zou kunnen bezoeken? Ik ben 18 jaar.

Esmee Sprenger
Kan je na de opleiding medische Hulpverlening ook geneeskunde studeren?

Matthew
Is het ook mogelijk voor een propedeuse hierin?

Nassima Larhnim
ik vroeg ma af of er veel wiskunde en/of (medisch) rekenen voorkomt in deze opleiding aangezien ik er heel slecht in ben wil ik dat graag weten

Ouassima
Hoi,
Ik wil graag willen weten of je ook NER vakken krijgt tijdens de opleiding (Nederlands, engels en rekenen) Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,
Ouassima Arabe

Marloes
Hallo,

Ik heb in ‘93 mijn operatie assistente opleiding gehaald aan de fontys in Eindhoven. 9 jaar later mijn anesthesie assistenten opleiding in Utrecht. Ik werk niet meer op de OK maar op de poli voor de anesthesie. Hoe kan ik aan dit hbo diploma komen? Hoe lang?
Wat moet ik allemaal doen?
Moet ik nog stages lopen?

rojda
ik heb binnenkort mijn niveau 4 diploma apothekersassistenten en deze opleiding lijkt me heel interessant

Sofie
Waarom hebben jullie voor deze opleiding gekozen? Hoezo sprak deze opleiding je het meeste aan? Hoe bevalt de opleiding tot nu toe? Wat zijn jou tips of dingen zie ik zou moeten weten voor dat ik begin aan deze opleiding.

Mvg Sofie

← Terug naar Gezondheid

Wat is het studieniveau? hbo bachelor
Isat-code 30023
Hoelang duurt deze opleiding? 4 jaar
Is dit een numerus-fixus opleiding? HAN, HU, Hogeschool Rotterdam
Wat is het collegegeld in 2025-2026? € 2.601,- (publieke hogeschool, voltijd)
Aantal ETCS punten 240 (+/- 1.680 uur studeren)
Welke titel krijg je na de opleiding? Bachelor of Science
Wat is de internationale naam? Allied Medical Care
Is er een duale of deeltijdopleiding? alleen duaal

Medische Hulpverlening kun je starten met elk havo of vwo profiel. Met alle profielen zit je dus goed! Ook ben je toelaatbaar met een mbo diploma op niveau 4. Sommige publieke hogescholen hebben voor Medische Hulpverlening een numerus fixus ingesteld. Deze scholen laten dan een beperkt aantal studenten toe. De 21+ test is een pittige toelatingsroute voor mensen die 21 jaar of ouder zijn en geen diploma bezitten waar zij toelaatbaar mee zijn tot een hogeschool. Het is een lastige route, maar zo kun je misschien toch met de hbo opleiding starten. Je moet tijdens dit toelatingsexamen altijd examen doen in Nederlands en Engels, aangevuld met 1 of 2 andere vakken, zoals: biologie of wiskunde (a of b).

Cultuur & Maatschappijja
Economie & Maatschappijja
Natuur & Gezondheidja
Natuur & Techniekja

Voor Medische Hulpverlening aan de Hogeschool Utrecht en de HAN is een numerus fixus ingesteld. Jij moet je bij deze opleiding dus voor 15 januari aanmelden. Bij de andere publieke hogescholen kan dat tot 1 mei en voor een particuliere hogeschool zelfs tot 1 september. Hier kun je een overzicht met alle numerus-fixus opleidingen hbo vinden. Hogescholen kennen een numerus fixus voor verschillende opleidingen in de zorg. Er worden aan zo'n opleiding maar enkele studenten toegelaten. Middels een selectie met rangnummers wordt bepaald wie mag starten. Dit voorkomt bijvoorbeeld een overschot aan afgestudeerden die anders geen baan kunnen vinden.

Als je kiest voor hbo Medische Hulpverlening, dan heb je mogelijk recht op studiefinanciering. Je moet dan wel aan voorwaarden voldoen.