Grootste knelpunten van studiekeuze
Iedere persoon is natuurlijk anders, maar waar wij de jongeren vooral tegenaan zien lopen is:
- Jongeren richten zich direct op het studieaanbod: De studiekeuze draait om het kiezen van een studie. Dus jongeren richten zich vaak direct op het aanbod op een hogeschool of universiteit. Ze lezen van alles over de studies. Vaak gebeurt het dat ze in elke studie wel iets leuks zien of juist dat ze in alles wel iets vinden wat hen echt niet aanstaat. Hoe moet je dan kiezen?!
- De omgeving staat in de weg: De omgeving van de jongeren (zoals ouders, vrienden, docenten etc.) is vaak erg betrokken bij de te maken keuze. Er komen vaak veel goedbedoelde, maar ongevraagde adviezen, tips en de vraag 'Weet je het al?'. In de praktijk zorgt dit er alleen maar voor dat je nog meer in de war raakt door al deze verschillende meningen. Dat lijkt me niet een goede basis voor je keuze of wel?
- Vasthouden aan je vooroordelen: Wij mensen hebben vaak al snel een mening over iets en stoppen het bewust of onbewust al in een hokje. Dit is iets wat erg handig is, want het zorgt ervoor dat informatie en ervaringen geordend voor je zijn in je hoofd. Alleen bij het maken van een grote keuze als dit is het erg gevaarlijk om op eerste indrukken en vooroordelen af te gaan. Don't judge a book by it's cover!
- Te snel stoppen met oriënteren: Wat we ook vaak horen en meemaken is dat wanneer er een leuke studie is gevonden, er niet verder wordt gezocht. Want je hebt toch al een leuke opleidingen gevonden?! Dat is waar, maar misschien vind je nog een leukere studie als je toch nog even doorzet. Zo zorg je er ook voor dat je een paar leuke studies met elkaar kunt vergelijken en zo een nog betere keuze kan maken.
Hoe is dit voor jou?
Als je dit leest, wat denk je dan? Zijn dit dingen die jij jezelf ook ziet doen of zelfs al meegemaakt hebt? Het betekent natuurlijk niet dat als je jezelf hierin herkent, je dom bezig bent. Je probeert zelf ook maar je uiterste best te doen en weet ook niet precies hoe het moet. Zo heb ik zelf ook mijn studiekeuze gemaakt.
Oplossing
Gelukkig zijn er nu mensen die gespecialiseerd zijn in het maken van passende studiekeuzes. Die zorgen ervoor dat je nog steeds zelf de keuze maakt, maar jou op een deskundige en gestructureerde manier hier naartoe coachen.


Deze column is geschreven door expert en oprichtster Judith Gerdessen van KeuzeSprong.

Lees ook de andere columns van Judith Gerdessen
- Studeren in de VS
- Studiekeuze: Interesse versus arbeidsmarkt
- 3 tips voor inschrijving selectie studie
- Goede cijfers niet altijd voldoende
- Help, ik weet écht niet welke studie ik moet kiezen!
- Studeren in België
- Druk om een studie te kiezen
- Decentrale selectie en loting
- Februari-regeling en leenstelsel
- Knelpunten tijdens je studiekeuze
- Afschaffing centrale loting
- 10 Studiekeuzetips
- Studiekeuze en baankans
- Uitgeloot voor een hbo opleiding
- Hoofd- en zijstraten in je hbo opleiding
- Mijn kind moet een hbo opleiding kiezen
- De oplossing voor je studiekeuze: Een brede studie?
- Wat gaat er veranderen voor de studiekiezer?
- Hoe kies je een studie zonder kennis over beroepen en studies?
- Studiekeuze en 'best case scenario'
- Wil je beter scoren dan Oranje?
- HBO of WO: Wat is het verschil?
- Welke studie past bij mij?
- Hoe voor te bereiden op een open dag?
- De studiekeuzetest: Wat heb je er aan?
Terug naar de homepage